Er zijn in de hele wereld veel verschillende overtuigingen als het om de bevalling gaat. In sommige culturen zijn er specifieke voortekenen waarvan men denkt dat ze aangeven of de bevalling al dan niet succesvol zal verlopen. Hoewel veel van deze gebruiken op bijgeloof kunnen lijken, kan er toch enige waarheid achter zitten.
Lees verder om meer te leren over enkele van de meest voorkomende voortekens bij een bevalling.
Er zijn verschillende tekenen van weeën, en over het algemeen wordt aangeraden om naar het ziekenhuis of geboortecentrum te gaan zodra de weeën beginnen. Enkele tekenen dat de weeën beginnen zijn
- Verandering in vaginale afscheiding. Er kan een toename van slijm of bloederige afscheiding zijn als de bevalling begint
- Nesteldrang. Dit is wanneer een aanstaande moeder een intense drang heeft om haar huis schoon te maken en alles klaar te maken voor de komst van haar baby
- Rugpijn. Veel vrouwen hebben rugpijn als de bevalling begint, veroorzaakt door het gewicht van de baby en relaxerende hormonen die de gewrichten en banden in het bekkengebied losser maken
- Lichter worden. Dit is wanneer de baby lager zakt.
Het eerste stadium van de bevalling is meestal het langst, en het voelt alsof er veel druk in je rug en bekken is. Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze vaak naar het toilet moeten. Het tweede stadium van de bevalling is korter, maar voelt intenser omdat de baby naar buiten komt. Je voelt veel druk in je buik en je wilt misschien persen. De derde fase van de bevalling is als de baby geboren is, en je voelt opluchting nu het zware werk voorbij is. Gefeliciteerd!
Alleen je zorgverlener kan bepalen wanneer je baby klaar is om geboren te worden. Dit is meestal gebaseerd op een combinatie van factoren, waaronder de zwangerschapsduur van je baby, haar grootte en gewicht, je eigen gezondheid en medische geschiedenis, en andere factoren die specifiek zijn voor jouw situatie
Als wordt vastgesteld dat je baby nog niet klaar is om ter wereld te komen, zijn er een aantal opties die overwogen kunnen worden. Een optie is te wachten tot de bevalling vanzelf begint. Een andere optie kan zijn om de bevalling kunstmatig op te wekken. Deze beslissing wordt door jou en je gezondheidsteam genomen op basis van wat het beste is voor jou en je baby.
Complicaties bij de bevalling kunnen beangstigend zijn voor zowel de moeder als haar begeleidingsteam, maar met vroege herkenning en snelle behandeling kunnen de meeste complicaties veilig afgehandeld worden. Hier volgen enkele van de meest voorkomende weeën complicaties en hoe ze aan te pakken:
- Foetale nood – een teken van foetale nood is een verlaagde hartslag; als dit wordt ontdekt, moet de baby onmiddellijk via een keizersnede ter wereld gebracht worden.
- Stuitligging – bij een stuitligging ligt de baby met de billen of voeten naar voren in plaats van met het hoofd naar voren; als dit gebeurt, is een keizersnede nodig.
- Verzakte navelstreng – bij verzakte navelstreng glijdt de navelstreng vóór de baby uit de vagina.
Nadat de baby geboren is, zul je hem warm willen houden, bij voorkeur in een wiegje of ledikant in je buurt. Het is ook belangrijk dat je bijhoudt hoe vaak ze in hun luiers plassen of zichzelf bevuilen. Je moet overdag ook om de twee uur hun luier verschonen tot hun stoelgang regelmatiger wordt.
In het begin is het ook normaal dat pasgeborenen gewicht verliezen, dus maak je geen zorgen als je baby niet zo snel lijkt aan te komen als je zou willen. Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je helpen ervoor te zorgen dat je baby een gezonde start in het leven heeft.
Dus, wat hebben we geleerd? We hebben het gehad over enkele van de meest voorkomende voortekenen die zich tijdens de bevalling kunnen voordoen. Hoewel er veel meer zijn dan die hier genoemd zijn, zijn dit de meest voorkomende. Als je een van deze voortekenen ziet, hoeft dat nog niet te betekenen dat er iets ergs gaat gebeuren – maar het is altijd een goed idee om er op bedacht te zijn voor het geval dat.
En als je ooit vragen of zorgen hebt over je zwangerschap of de bevalling, aarzel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige of arts voor advies en steun.