Tijdens de zwangerschap vragen veel vrouwen zich af, welke schoonheidsproducten veilig zijn om te gebruiken, waaronder nagellak. De chemische stoffen in nagellak kunnen zorgen voor bezorgdheid, vooral omdat het lichaam gevoeliger kan zijn voor toxines tijdens deze periode. Daarom zullen we in dit artikel eens kijken naar de vraag: zijn gelakte nagels veilig tijdens de zwangerschap?
Is het veilig om je nagels te lakken als je zwanger bent?
Kun je tijdens je zwangerschap je nagels gewoon verwennen met een laag nagellak of is dit gevaarlijk? Nee, het is over het algemeen veilig om je nagels te (laten) lakken tijdens de zwangerschap, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om eventuele risico’s te minimaliseren. Kies bij voorkeur voor nagellakken die vrij zijn van schadelijke chemicaliën. In hogere doses kunnen deze stoffen schadelijk zijn, hoewel de blootstelling via nagellak meestal marginaal is. Zorg er ook voor dat je je nagels lakt in een goed geventileerde ruimte om inademing van dampen te beperken.
Geldt hetzelfde voor gellak?
De meeste vrouwen gebruiken ofwel nagellak, gellak of acrylnagels. Alle drie deze manicuren zijn veilig tijdens de zwangerschap. Wel is het vooraf handig om te controleren welke stoffen in deze lakken of kunstnagels zitten. Sommige gellakken bestaan bijvoorbeeld uit aceton en een hoog percentage aceton kan wel schadelijk zijn. Het is tevens aan te raden het gebruik van gellak te beperken. Het inademen van deze dampen kunnen wel bij veelvuldig contact schade opleveren voor zowel de moeder als het kind. Bovendien kan een veelvuldig gebruik van gellak bijvoorbeeld leiden tot nagelbeschadigingen aan bijvoorbeeld de ringvinger.
Deze nagellakken zijn niet veilig
In vroegere nagellakken werden schadelijkere stofjes gebruikt, die nu verboden zijn binnen de Europese Unie. Kijk dus voor gebruik of onderstaande stoffen niet in je nagellak voorkomen:
- Dibutylftalaat: deze stof zorgde ervoor dat nagellak lang soepel bleef en niet snel brokkelde. Sinds 2004 zijn Dibutylftalaat en andere ftalaten echter verboden, omdat ze invloed zouden hebben op de hormoonbalans.
- Formaldehyde: deze stof verhardde de nagellak, maar kon luchtwegproblemen veroorzaken en zelfs kankerverwekkend zijn.
- Formaldehydehars: dit stofje zorgde voor de glans van de nagellak, maar kon allergische reacties oproepen.
- Kamfer: deze stof verborg de geur van chemicaliën, maar kon misselijkheid veroorzaken.
- Tolueen: deze verdunde de nagellak en mengde het. Deze stof had als risico echter dat het duizeligheid en zelfs hartklachten kon veroorzaken.
Nota bene: deze stoffen zijn pas schadelijk, wanneer ze in hoge doses en voor langere tijd gebruikt worden, maar met je zwangerschap wil je natuurlijk geen enkel risico nemen.
Kun je nagellakremover veilig gebruiken?
Over de schade van aceton wordt nogal wat getwijfeld. Over het algemeen wordt het aangeraden om tijdens de zwangerschap nagellakremover met aceton te vermijden, aangezien hoge doseringen van dit stofje schade kunnen veroorzaken. Bovendien heb je met zwangerschappen vaak last van je huid en is een remover zonder aceton vriendelijker voor je huid.
Gelakte nagels veilig tijdens de bevalling?
Hoewel gellak veilig is tijdens de zwangerschap, wordt het wel aangeraden om deze te verwijderen bij de bevalling. Artsen en verpleegkundigen moeten namelijk je vingertoppen vaak in de gaten houden om de zuurstofniveaus in de gaten te houden. Nagellak dragen rondom de datum dat je uitgerekend bent, kan geen schade opleveren voor jouw gezondheid of die van je baby. Tijdens de bevalling kan het vanuit artsen wel verzocht worden deze voor de bevalling te verwijderen, gedurende een zware bevalling met bijvoorbeeld een keizersnede, waar je doorbloeding constant in de gaten gehouden moet worden. Ieder ziekenhuis heeft hier echter andere regels voor.
Ga voorbereid de bevalling in
Wil je weten hoe je de laatste loodjes van je zwangerschap moet doorkomen? Zorg onder andere voor genoeg rust en bereid je bevalling voor, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wil je zeker weten bijvoorbeeld wat de regels zijn voor nagellakken en dergelijke? Vraag het dan aan de verloskundige of gynaecoloog na voor je gaat bevallen.