Zwangerschap is een geweldige tijd in het leven van een vrouw, maar het kan ook een tijd van onzekerheid en angst zijn. Het lichaam van een vrouw ondergaat zoveel veranderingen tijdens de zwangerschap, en het kan moeilijk zijn om te weten wat normaal is en wat niet.
Symptomen zoals ochtendmisselijkheid, rugpijn en vermoeidheid komen allemaal voor tijdens de zwangerschap, maar ze kunnen nog steeds zorgwekkend zijn voor aanstaande moeders. In deze blogpost bekijken we enkele van de meest voorkomende zwangerschapssymptomen en wat u kunt doen om ze te verlichten.
Zwangerschapssymptomen kunnen al een week na de bevruchting optreden. Sommige vrouwen hebben al heel vroeg in hun zwangerschap last van misselijkheid, vermoeidheid en gevoelige borsten. Niet alle vrouwen hebben echter last van deze verschijnselen en sommige vrouwen krijgen er pas veel later in hun zwangerschap last van.
Als u denkt dat u zwanger bent, is het belangrijk om een zwangerschapstest te doen om het zeker te weten. De eerste tekenen van zwangerschap kunnen echter zijn: een misgelopen menstruatie, misselijkheid en braken (vooral ’s ochtends), vermoeidheid, gevoelige borsten en vaker moeten plassen. Als u denkt dat u zwanger bent, kunt u natuurlijk het beste naar uw arts gaan voor een bevestigingstest.
De meeste vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, hoewel sommigen er de hele zwangerschap last van kunnen hebben. Ochtendmisselijkheid begint meestal rond week 6 en duurt tot week 12, maar bij sommige vrouwen kan het langer duren. Als u last hebt van ochtendmisselijkheid, zorg er dan voor dat u gehydrateerd blijft en eet gedurende de dag kleine, regelmatige maaltijden.
Misselijkheid, overgeven en vermoeidheid zijn veel voorkomende symptomen in het eerste trimester van de zwangerschap. Maar elke vrouw ervaart de zwangerschap anders, dus niet elke vrouw zal al deze symptomen ervaren. Andere veel voorkomende symptomen zijn hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen, stemmingswisselingen en een verandering van het energieniveau.
Sommige vrouwen hebben ook last van een opgeblazen gevoel, constipatie en rugpijn. Elke vrouw is anders, dus het is belangrijk om met uw arts te praten over alle zorgen die u tijdens uw zwangerschap hebt. Het tweede en derde trimester van de zwangerschap brengen veel veranderingen in je lichaam – zowel zichtbare als onzichtbare.
Dit zijn enkele van de meest voorkomende veranderingen:
- Je lichaam begint meer vet op te slaan ter voorbereiding op de borstvoeding.
- U kunt last krijgen van ochtendmisselijkheid, die de hele dag kan aanhouden.
- U kunt gevoeliger worden voor geuren en smaken.
- Je kunt je vermoeider voelen, door de toename van hormonen.
- De baby begint snel te groeien, en u kunt meer gaan merken.
Maar er zijn ook een aantal minder zichtbare veranderingen gaande in uw lichaam tijdens deze twee trimesters. Bijvoorbeeld dat je immuunsysteem begint te verzwakken. Er zijn veel risico’s verbonden aan het krijgen van een baby, waaronder gezondheidsrisico’s voor de vrouw. Enkele van deze risico’s zijn:
- Bloedingen na de geboorte
- Bloedstolsels na de geboorte
- Beschadiging van de bekkenorganen door de bevalling
- Infectie van de baarmoeder, blaas of nieren
- Bekken ontstekingsziekte (PID) door een seksueel overdraagbare aandoening (soa)
- Post partum depressie
Dus, tot slot, als je een gezonde zwangerschap wilt hebben, doe dan je onderzoek en zorg ervoor dat je het juiste advies voor jou volgt. Eet goed, beweeg regelmatig en neem voldoende rust. Als je vragen of zorgen hebt (en die zul je waarschijnlijk hebben), praat dan met je arts – die is er om je te helpen! En tot slot, veel geluk en we kunnen niet wachten om jullie kleintje binnenkort te ontmoeten.