Wanneer we met rugpijn wakker worden, denken we vaak meteen aan een slecht matras. Hoewel een ongeschikt matras zeker niet de enige verantwoordelijke is, kan het, tot op zekere hoogte, bijdragen tot ons ongemak. Maar kunnen de nieuwste technologieën, zoals latex of traagschuim, een einde maken aan onze rugpijn? Beneden volgt een overzicht van de eigenschappen van de voornaamste matrastypes, zodat je weet waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuwe matras.
Hoe kies je een goed matras voor uw rug?
Omdat we een groot deel van onze tijd al slapend in bed doorbrengen, is een goede matras, aangepast aan jouw morfologie en slaaphouding, onontbeerlijk. Wanneer je last hebt van rugpijn, is een geschikt matras een eerste vereiste om rugpijn effectief te bestrijden. Door een goede ondersteuning van de wervelkolom en de lendenstreek zorgt een kwaliteitsmatras er voor dat de drukpunten van het gehele lichaam, zoals de schouders, de billen en de heupen, perfect op elkaar zijn afgestemd: geen spanning en pijn meer bij het ontwaken dus! Een goede matras is noodzakelijk om rugpijn te voorkomen en is daarom je beste bondgenoot om rugpijn blijvend te verlichten.
Welke soorten rugpijn kan een goede matras helpen bestrijden?
De keuze van een goede matras is van essentieel belang in de strijd tegen rugpijn, maar kan ook helpen bij de behandeling van verschillende vormen van rugpijn.
Een goed en aangepast matras helpt bij de behandeling van rugpijn van inflammatoire of articulaire oorsprong, zoals lumbago, ischias of zelfs lumbale en cervicale pijn. Rugpijn, vaak het gevolg van een slechte houding of repetitieve bewegingen, wordt vaak erger wanneer je ligt. Kijk je uit naar een verkwikkende nachtrust en droom je ervan eindelijk weer eens ontspannen wakker te worden, dan brengt een kwaliteitsmatras, aangepast aan jouw noden, ongetwijfeld soelaas.
Maar wat is het beste type matras?
Moet je bij rugpijn kiezen tussen een harde of een zachte matras, latex of schuim?
Voordat je beslist of een latexmatras beter is voor de rug dan een traagschuimmatras, moet je je eerst afvragen welk matras het beste is voor jouw lichaamstype en slaapvoorkeuren. Hard of zacht?
Maar wat als dat niet de enige richtlijn is?
Heeft de hardheid van de matras een invloed op rugpijn?
Laten we beginnen met vooroordelen te laten varen. Lange tijd werd gedacht dat “hard” slapen op een stevig bed, of zelfs op een houten plank, goed was voor de rug. We weten nu dat dit niet zo is! Slapen op een plank zorgt voor drukpunten op pijnlijke plaatsen. Deze belemmeren op hun beurt de bloedcirculatie. Dit leidt tot allerlei soorten klachten en pijnen als je wakker wordt.
Een latexmatras of een traagschuimmatras?
Voor gewrichtspijnen, zoals reuma of bepaalde rugpijnen, is een latex- of traagschuimmatras geschikter. Latex heeft een opmerkelijke elasticiteit waardoor het gewicht van de slaper gelijkmatig wordt verdeeld. Drukpunten worden ontlast en de wervelkolom wordt goed ondersteund. Latexmatrassen hebben vergeleken met traagschuimmatrassen het voordeel dat ze luchtiger en dynamischer zijn. Ze blijven comfortabeler, voeren transpiratie beter af en beperken de slaper niet in zijn bewegingen. Heb je last van je onderrug, kies dan een latexmatras i.p.v. traagschuim, zodat je je gemakkelijker kunt omdraaien.
Beide technologieën werken echter goed voor gevoelige ruggen. Houd er rekening mee dat een te zachte matras, net als te hard slapen, schadelijk is voor de rug. De zwaardere delen van het lichaam zullen in de matras wegzakken, waardoor de wervelkolom uit balans wordt gebracht en rugpijn ontstaat.
Een latexmatras of een springverenmatras?
Latex- of springverenmatrassen: enkele punten om rekening meet te houden om je rugpijn te verlichten en te voorkomen.
Verschillende technologieën springen in het oog om een betere ergonomie voor onze rug te bieden. De latexmatras is de kampioen van de elasticiteit, traagschuim bevordert relaxatie en spring- of pocketvering systemen bieden de beste ondersteuning.
Naast de technologie dragen ook andere details bij tot het comfort van zwakke ruggen ’s nachts. De hardheid van het matras moet worden afgestemd op het lichaamsgewicht en grootte van de slaper. Als je met twee op één matras slaapt, is het ook zo dat een eventueel gewichtsverschil tussen beide slapers problemen stelt voor de slaaponafhankelijkheid. Je voelt de bewegingen van je partner dan namelijk sneller. Pijn is dus niet ongewoon wanneer de slaaponafhankelijkheid slecht is. Een pocketvering matras is de beste oplossing voor dit probleem. Op dit soort matrassen kan elk van beide partners zich omdraaien zonder dat de ander ook maar de geringste schok voelt.
Ten slotte is het belangrijk nog een laatste detail voor ogen te houden: een versleten matras kan rugpijn verergeren. De doorgesleten onderdelen zullen niet langer een goede ondersteuning bieden, vooral op pijnlijke drukpunten. Een te oud matras is daarom een nachtmerrie voor zwakke ruggen!
Een laatste advies om je rug ’s nachts gezond te houden: vergeet de bedbodem niet! Samen met het matras zorgt een goede bedbodem voor een optimaal comfort en een zo goed mogelijke ondersteuning van de wervelkolom. Een versleten lattenbodem vermindert de doeltreffendheid van een goede matras aanzienlijk, omdat hij niet langer zijn rol als schokdemper vervult.
Ben je op zoek naar het ideale matras waarop je eindelijk weer eens van een rustgevende slaap kunt genieten? Neem dan een kijkje bij Hypnia. Hypnia beschikt over een compleet assortiment aan matrassen met een verschillende zachtheid en dikte en die beantwoorden aan de specifieke behoeften van elk type slaper. Voor het ontwerpen van deze matrassen, met een garantie van 15 jaar, maakt Hypnia gebruik van vier moderne schuimtechnologieën.
Hypnia waakt erover dat de tijk van haar matrassen op natuurlijke manier wordt behandeld tegen bacteriën en mijten. Hierdoor zijn hun matrassen hypoallergeen, anti-huisstofmijt en antibacterieel en dat zonder enig gebruik van chemische stoffen. Hypnia maakt gebruik van de allernieuwste schuimtechnieken, waardoor ook de traagschuimmatrassen goed geventileerd zijn en beter warmte en vocht afvoeren dan de doorsnee traagschuimmatras.
Om er zeker van te zijn dat je de beste keuze hebt gemaakt, geldt er bij Hypnia zelfs een proefperiode van 120 nachten.
Tijdens deze periode kun je je matras op elk moment terugsturen en krijg je het volledige bedrag terug als het matras niet aan je verwachtingen voldoet.