Hoop je binnenkort een gezin te stichten? Als dat zo is, is het belangrijk dat je je bewust bent van de tekenen dat je zwanger bent. Veel vrouwen beseffen pas dat ze zwanger zijn als ze al een paar maanden zwanger zijn, maar er zijn enkele verklikker symptomen die je al vroeg op de hoogte kunnen brengen. Weten waar je op moet letten kan helpen om ervoor te zorgen dat je tijdens je zwangerschap de zorg en steun krijgt die je nodig hebt.
Dus hoe kun je er zeker van zijn dat je zwanger bent? Laten we eens kijken naar de meest voorkomende symptomen.
Als je je afvraagt of je zwanger bent of niet, is het eerste wat je moet doen een zwangerschapstest doen. Je kunt een zwangerschapstest thuis doen of naar je dokter gaan om een bloedtest te laten doen. Als de test positief terugkomt, gefeliciteerd! Je bent zwanger!
De volgende stap is het nemen van beslissingen over uw zwangerschap.
Ga je de baby houden of ter adoptie geven? Als je de baby houdt, ga je hem of haar dan zelf opvoeden of naar een crèche brengen? Dit zijn belangrijke beslissingen die je al vroeg in je zwangerschap moet nemen.
Als je een van de volgende symptomen hebt, is de kans groot dat je zwanger bent:
- Ongesteldheid gemist;
- Vermoeidheid;
- Misselijkheid;
- Braken;
- Frequent urineren;
- Gevoelige borsten.
Als je een van deze symptomen hebt, kun je ter bevestiging het beste een zwangerschapstest doen. Als je echter geen zwangerschapstest wilt doen, zijn er andere manieren om zeker te zijn. Eén manier is het meten van je basale lichaamstemperatuur (BBT). Als een vrouw zwanger is, zal haar BBT licht stijgen. Een andere manier om zeker te zijn, is het doen van een zwangerschap teststrip voor thuisgebruik.
Deze tests zijn niet duur en kunnen al 10 dagen na de bevruchting worden gebruikt. Er zijn een paar vroege tekenen van zwangerschap waar je op kunt letten. Een daarvan is de verandering van je borsten. Ze kunnen groter worden en zachter aanvoelen. Je kunt ook merken dat je areola’s (het donkere gebied rond uw tepels) groter en donkerder worden.
Een ander teken van een vroege zwangerschap is vermoeidheid. Je kunt zich vermoeider voelen dan gewoonlijk, ook al neem je voldoende rust. Dat komt door het verhoogde progesteron hormoon in je lichaam. Als je zwanger probeert te worden, moet je ook letten op andere mogelijke tekenen, zoals een misgelopen menstruatie, misselijkheid of braken (ook wel “ochtend misselijkheid” genoemd).
Er zijn enkele risico’s verbonden aan een vroege zwangerschap, en het is belangrijk dat vrouwen zich daarvan bewust zijn. Tot de meest voorkomende risico’s behoren een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. De ervaring van elke vrouw is echter anders en niet alle vrouwen zullen met alle risico’s te maken krijgen.
Een miskraam is vaak de meest gevreesde complicatie van een vroege zwangerschap, maar het is ook een van de meest voorkomende. Volgens het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) eindigt ongeveer 10-20% van de geregistreerde zwangerschappen in een miskraam. Hoewel dit een hoog aantal lijkt, is het belangrijk te bedenken dat veel miskramen optreden voordat een vrouw zelfs maar weet dat ze zwanger is.
De eerste prenatale afspraak is een belangrijke! Dan weet je of je zwanger bent en gaat je arts na hoe het met je gezondheid en die van je baby gaat.
Tijdens de afspraak zal je arts je lichamelijk onderzoeken, naar je medische voorgeschiedenis vragen en enkele laboratorium onderzoeken doen. Hij of zij geeft je ook een schema voor toekomstige afspraken en bespreekt eventuele zorgen of vragen die je hebt. Het kan moeilijk zijn om de juiste arts of verloskundige te kiezen voor je zwangerschapszorg.
Echter, er zijn een paar dingen die je kunt doen om het proces gemakkelijker te maken. Om te beginnen, vraag eens rond. Praat met vrienden en familieleden die pas kinderen hebben gekregen en vraag om aanbevelingen. Mond-tot-mondreclame is vaak de beste manier om een goede arts of verloskundige te vinden. Als je eenmaal een paar namen hebt verzameld, neem dan de tijd om elk van hen online te onderzoeken.
Lees recensies van andere patiënten en kijk of ze overeenkomen met je eigen waarden en voorkeuren. Wees ten slotte niet bang om potentiële zorgverleners te interviewen. Vraag hen naar hun filosofie over zwangerschapszorg, welke onderzoeken ze meestal bestellen en welke geboorteplannen ze ondersteunen.
Je vraagt je dus misschien af of die kleine symptomen een teken zijn dat je zwanger bent. Of misschien denk je dat je misschien je menstruatie gemist hebt en raak je een beetje in paniek. Ontspan je! We hebben alle informatie over hoe je zeker kunt weten of je in verwachting bent of niet. Blijf lezen voor een overzicht van welke tests je kunnen vertellen of er een baby op komst is of niet.
Je vraagt je dus misschien af of die kleine symptomen een teken zijn dat je zwanger bent. Of misschien denk je dat je misschien je menstruatie gemist hebt en raak je een beetje in paniek. Ontspan je! We hebben alle informatie over hoe je zeker kunt weten of je in verwachting bent of niet. Blijf lezen voor een overzicht van welke tests je kunnen vertellen of er een baby op komst is of niet.